בחירת עדשה: מדריך למתחילים

הגיע הזמן לעדשה חדשה? כל מה שצריך לדעת כדי למצוא את העדשה הטובה ביותר – החל מסוג העדשות המתאימות למצלמה ועד לתכונות שצריך לחפש.
שלוש עדשות RF של Canon‏ – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, ‏RF 50mm F1.8 STM ו-RF 85mm F2 MACRO IS STM – על משטח עץ עם קיר כתום מאחור.

מחפש עדשה חדשה? אולי תרצה לשדרג ממצלמה קומפקטית למצלמה עם עדשה ניתנת להחלפה. אולי תרצה להגדיל את פוטנציאל הצילום מעבר לעדשה שהגיעה עם המצלמה. הנה המידע שתצטרך כדי למצוא את העדשה המושלמת.

השם של עדשת Canon כולל את כל המידע העיקרי עליה. הסתכל על Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM למשל:

  • RF = סוג העדשה, תואם לסוגים השונים של תושבת עדשה של מצלמות של Canon.
  • 100mm = אורך המוקד של העדשה.
  • F2.8 = הצמצם המרבי.
  • משמעות האות L היא שעדשה זו נמנית על המגוון ה"מקצועי" (באיכות גבוהה) של סדרת L של Canon.
  • MACRO = כולל את היכולת ללכוד תמונות בהגדלת מאקרו.
  • IS = לעדשה יש מייצב תמונה אופטי מובנה להפחתת טשטוש הנגרם על ידי רעידות מצלמה.
  • USM = ‏Ultra Sonic Motor, מנוע מיקוד מהיר ושקט.
  • ייתכן שהעדשות המיוחדות כוללות רכיבים אחרים בשמותיהם, הקשורים לעיצוב או לטכנולוגיות פנימיות כגון עדשת עין הדג, החלקת אי-מיקוד (DS) או אופטיקה משתברת (DO).
  • חלק מהעדשות כולל גם II או III בשם. סימן זה מציין את מספר הדגם, ולא את כל המאפיינים של העדשה. לדוגמה, EF 75-300mm f/4-5.6 III USM היא הגרסה השלישית של עדשת זום EF זו עם טווח אורך מוקד של 75-300 מ"מ, טווח צמצם מ-f/4 עד f/5.6 ומנוע USM.

מגוון עדשות RF של Canon ניצבות יחד על רקע לבן.

המגוון הרחב של עדשות RF של Canon מציע אופציה מתאימה לכל ז'אנר ודרישת צילום, החל מעדשות זווית רחבה ללכידת הסצנה כולה ועד עדשות טלפוטו לצילום פרטים מרוחקים.

תושבות של עדשות ותאימות למצלמה

לפני רכישת עדשה כלשהי, חשוב לבדוק שהיא תואמת למצלמה שלך. בכל מצלמת Canon EOS נעשה שימוש באחת מארבע תושבות עדשה שונות. כל סוג של עדשה מיועד להתאים לתושבת עדשה מסוימת:

  • עדשות RF ו-RF-S מיועדות לשימוש עם מצלמות נטולות מראה מסוג EOS R System – ראה בהמשך.
  • עדשות EF, TS-E (הטיה והזזה) ו-MP-E (מאקרו) מיועדות לתושבת EF במצלמות Canon EOS DSLR. ניתן גם להשתמש בהן במצלמות EOS R System דרך מתאם התושבת EF-EOS R.
  • עדשות EF-S מיועדת למצלמות APS-C DSLR. לא ניתן להשתמש בהן עם מצלמות DSLR של פורמט מלא, אך ניתן להשתמש בהן עם מצלמות EOS R System (פורמט מלא או APS-C) עם מתאם תושבת.
  • עדשות EF-M מיועדות למצלמות EOS M ללא מראה ולא ניתן להשתמש בהן עם מצלמות מסוגים אחרים.

בכל מצלמות EOS R System יש תושבת RF זהה. המשמעות היא שניתן לשייך כל מצלמה מהמגוון לכל עדשת RF או RF-S. עדשות RF-S מיועדות למצלמות APS-C אך ניתן להשתמש בהן גם עם מצלמות EOS R System מסוג פורמט מלא. עם זאת, המצלמה תחתוך אוטומטית את אזור התמונה כדי להתאים לכיסוי ה-APS-C הקטן יותר של העדשה.

אפשר גם להשתמש בעדשת RF מסוג פורמט מלא (או עדשת EF, עם מתאם) במצלמת APS-C EOS R System כגון EOS R7, EOS R10 או EOS R50. עם זאת, חיישני APS-C קטנים יותר מחיישני פורמט מלא. המשמעות היא שהחיישן לא ישתמש בשדה הראייה המלא של העדשה. במקום זאת, הוא יחתוך את התמונה לאזור הפעיל הקטן יותר של החיישן. במצלמות Canon, "גורם החיתוך" הוא 1.6. יש לכך אפקט של התקרבות לתמונה, שמאפשר לעדשת 50 מ"מ שדה ראייה זהה לזה של עדשת 80 מ"מ במצלמה מלאה (‏‎‎50‎‏ ‏‎x‏ ‎‎1.‎6‏‎‎ = ‏80‎), לעדשת 100 מ"מ את שדה הראייה של עדשת 160 מ"מ, וכך הלאה.

כדי לחשב את אורך המוקד האפקטיבי של עדשה במצלמת APS-C, מכפילים את אורך המוקד של העדשה פי 1.6. לחלופין, כדי לפשט את השימוש בעדשת זום בעלת אורך מוקד משתנה, אפליקציית Canon Photo Companion החינמית מכילה מחשבון יעיל לחישוב אורך מוקד.

אדם מחזיק קרוב לפניו מצלמת Canon עם עדשת Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

שמה של עדשת Canon, במקרה הזה RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, מספק את כל הפרטים העיקריים, כמו המצלמות שלהן היא תואמת, אורך המוקד והצמצם המרבי.

משתמש שעומד להתאים עדשה לתושבת RF ב-Canon EOS R7.

עדשות RF ו-RF-S מיועדות לשימוש עם מצלמות Canon EOS R System. בהשוואה לתושבת EF, תושבת RF מאפשרת תקשורת מהירה הרבה יותר בין המצלמה לעדשה, רוחב פס גדול הרבה יותר להעברת נתונים ותמיכה בטכנולוגיות העדכניות ביותר של מיקוד, ייצוב תמונה ואופטיות.

מהו אורך מוקד?

אורך המוקד של עדשה הוא המרחק בין המרכז האופטי שלה לחיישן המצלמה. בדרך כלל אפשר למצוא את הערך הזה מצוין על העדשה. אם זו עדשת פריים (אורך מוקד קבוע), מידת האורך תצויין כמספר בודד, כגון 24 מ"מ או 135 מ"מ. אם מדובר בעדשת זום (אורך מוקד משתנה), תצויין המידה כטווח, כגון 15-35 מ"מ או 24-70 מ"מ.

אורך המוקד של העדשה קובע את שדה הראייה שלה. ניתן לחלק את העדשות לשלוש קטגוריות רחבות: זווית רחבה, רגילה וטלפוטו.

  • עדשות בעלות זווית רחבה – עד כ-35 מ"מ – יכללו יותר מהסצנה המצולמת, ולכן הן אידיאליות לצילומי נוף. עדשות מתחת ל-24 מ"מ בערך (מקבילה למסגרת מלאה) מכונות לפעמים "רחבות במיוחד".
  • עדשות סטנדרטיות הן בדרך כלל בעלות אורך מוקד של כ-50 מ"מ אומרים שיש להן פרספקטיבה "טבעית" התואמת בקירוב לזו של העין האנושית, ולכן הן עדשות מעולות לכל מטרה לנסיעות ולדיוקנאות.
  • עדשת טלפוטו היא עדשה עם אורך מוקד של כ-85 מ"מ או יותר. קיימות עדשות עד 600 מ"מ, 800 מ"מ או אפילו 1200 מ"מ. עדשות מעל 300 מ"מ נקראות לפעמים "סופר-טלפוטו" והן משמשות בדרך כלל בז'אנרים של צילום חיות בר וספורט/אקשן, שבהם צלמים צריכים בדרך כלל לצלם פרטים ממרחק או לבחור חלק קטן מהסצנה.

עדשות זום מסוימות מותאמות ליותר מאחת מהקטגוריות האלה, וחלקן עוברות את כל הטווח שבין זווית רחבה לטלפוטו – למשל, 24-240 מ"מ.

האם עדיפה עדשת פריים או עדשת זום? זום מציע ורסטיליות רבה יותר, כלומר אין צורך לשאת עדשות רבות בתיק כדי להיות מוכן למצבי צילום שונים. עם זאת, לפריימים יש בדרך כלל איכות אופטית טובה יותר ולעתים קרובות הם זמינים עם צמצמים רחבים יותר – ראה להלן.

גבר מכוון מצלמת Canon עם עדשת Canon RF 50mm F1.8 STM לעבר דוגמנית בבגדים בצבעי אדום, צהוב וכחול.

עדשה עם צמצם רחב, כמו Canon RF 50mm F1.8 STM, מאפשרת אור רב על חיישן המצלמה, ואיתה ניתן לצלם במהירויות תריס גבוהות יותר וללכוד תמונות חדות של פרטים נעים.

תמונת דיוקן שצולמה בצמצם של f/1.8 המציגה דוגמנית בסוודר צהוב בפוקוס חד ועצים מטושטשים ברקע.

צמצמים רחבים יוצרים גם רקע מטושטש יפהפה, והופכים את העדשות האלה לאידאליות ל צילום דיוקנאות. צולם במצלמת Canon EOS R6 עם עדשת Canon RF 50mm F1.8 STM ב-1/2.500 שנ', f/1.8 ו-ISO 100.

הסבר על הצמצם

במילים פשוטות, הצמצם של עדשה הוא הפתח שדרכו עובר האור. גודל הצמצם מתבטא בעצירות f, בצורת f/2.8, f/4 וכן הלאה. הקו האלכסוני לא תמיד כלול בשמות העדשות, אבל הוא חשוב, כי f-stop הוא למעשה שבר:

קוטר הצמצם = אורך המוקד (f) חלקי מספר f

ברגע שתבין זאת, תבין מדוע מספר f קטן יותר פירושו צמצם גדול יותר – הוא המכנה של השבר, ו-1/4 גדול מ-1/16. ככל שהמספר קטן יותר, כך הצמצם המרבי שהעדשה יכולה להכיל רחב יותר: f/1.4 רחב מאוד, f/4 צר יותר, ו-f/16 צר עוד יותר.

ככל שהפתח רחב יותר, כך יותר אור יכול לעבור לחיישן המצלמה, ולאפשר תוצאות טובות יותר, במיוחד בתנאי תאורה חלשים. עדשה עם צמצם מרבי רחב (מספר f קטן) ידועה כעדשה "מהירה" – מכיוון שהיא מכניסה יותר אור. אפשר להשתמש במהירות תריס גבוהה יותר ממה שהיה צריך עם עדשה בעלת צמצם קטן יותר כדי להשיג את אותה חשיפה.

בנוסף, הצמצם קובע גם את עומק השדה של התמונה – כלומר, כמה מהסצנה המצולמת נמצא בפוקוס חד. צמצם רחב (מספר f קטן יותר) מייצר עומק שדה רדוד, ומעניק לדוקנאות, למשל, רקע מטושטש מעניין. צמצם צר יותר (מספר f גדול יותר) גורם לעומק שדה עמוק יותר, שהוא אידיאלי לחדות מלפנים לאחור בנוף מרהיב. גלה עוד במדריך המקיף שלנו לצמצם.

לחלק מעדשות הזום יש צמצם מקסימלי משתנה, כלומר הצמצם המרבי שניתן להגדיר שונה בהתאם למיקום שבו מוגדר הזום. לדוגמה, לעדשת RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM יש צמצם מרבי של f/4 בקצה של 24 מ"מ ו-f/6.3 בקצה של 200 מ"מ.

עדשות פריים מציעות את הצמצמים הרחבים ביותר, שהופכים אותן לבחירה מצוינת לצילום בתאורה חלשה וליצירת עומק שדה רדוד. בגלל הדיוק האופטי הנדרש, עדשות עם צמצמים רחבים מאוד יכולות להיות יקרות, אבל לא תמיד – אחת האפשרויות במחיר סביר היא עדשת Canon RF 50mm F1.8 STM הפופולרית.

לגבי עדשות זום, בחירת עדשה עם צמצם מרבי די רחב, כמו f/2.8, תאפשר לכם איזון מעולה בין היתרונות של צמצם רחב לגמישות של אורכי מוקד שונים.

אצן מזניק את עצמו קדימה עם עזיבת אדני הזינוק ונלכד בעדשת Canon RF 600mm F11 IS STM.

עדשת RF 600mm F11 IS STM כוללת עד 5 מצבים של ייצוב תמונה אופטי ומספקת תמונות ווידאו חדות במיוחד, גם בצילום ידני של ספורט ואקשן. צולם במצלמת Canon EOS R עם עדשת Canon RF 600mm F11 IS STM ב-1/1600 שניות, f/11 ו-ISO800.

אדם אוחז במצלמת Canon עם עדשת Canon RF 15-30mm F4.5.-6.3 IS STM, בשטח הכפרי עם מקווה מים ברקע.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM היא עדשת זום מעולה לצילום וידאו ונסיעות – מייצב התמונה החזק שלה, שכולל 5.5 מצבים, מקל על צילום ידני.

איכות העדשה, IS ותכונות אחרות שצריך לחפש

כל העדשות הן תוצרים של הנדסה אופטית ומכנית מורכבת, אך חלק מהרכיבים, החומרים והטכנולוגיות יקרים יותר מאחרים. העלות של עדשה עשויה להיות מושפעת מגורמים רבים כגון סוג הזכוכית שבשימוש, ציפויים מיוחדים או תהליכים המשמשים ברכיבים אופטיים, כדי להפחית בעיות כגון הבהקים והחזרי אור, או חומרי הבנייה והאטימה המדויקים המשמשים להגברת העמידות לאבק וללחות. העדשות מסדרת L של Canon, ששמן כולל L לאחר הצמצם, תוכננו ונבנו לעמידה בדרישות המדויקות לביצועים ולעמידות של משתמשים מקצועיים.

לחלק מהעדשות יש ייצוב תמונה מובנה (IS) כדי לנטרל טשטוש תמונה שנגרם על ידי רעידות מצלמה. העדשות האלה כוללות IS בשמן. הן אולי כוללות ואולי לא כוללות מתג בצד להפעלת IS, ומתג נפרד למעבר בין מצבי IS שונים למצבי צילום שונים. IS יועיל, למשל, במקרה של תנאי תאורה חלשים, כאשר יש צורך במהירות תריס איטית – עם IS, עדיין אפשר לקבל צילום חד, גם אם אתה מצלם ביד. IS עוזר גם אם אין לך חצובה, אם לא מעשי להשתמש בחצובה, או אם אסור להשתמש בה. מצב זה יכול לכלול סוגים שונים של צילום, החל מספורט מוטורי ועד טיפוס הרים. המפרט של עדשה המצוידת ב-IS (למשל בדף האינטרנט שלה באתר Canon) יסביר לכמה תועלת אפשר לצפות מה-IS, אם כי נתון זה ישתנה עם אורך המוקד, מהירות התריס וגורמים נוספים.

רוצה לצלם חרקים, פרחים או פרטים קטנים אחרים מקרוב? אפשר לעשות זאת באמצעות הגדרות שונות, אבל עדשת מאקרו – בשמה כלולה המילה MACRO – תעזור למרחק מיקוד מינימלי קרוב ולהגדלה של פי 0.5 או יותר. זכור שעדשת מאקרו יכולה לשמש גם עבור כל סוגי הצילום – RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, למשל, היא עדשת זווית רחבה, קומפקטית וקלת משקל ואידיאלית לצילום נוף ווידאו בלוגים כמו גם לצילום מאקרו.

זוג ידיים מחבר עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ל-Canon EOS R5.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM היא עדשה מהירה, קלת משקל ואידיאלית גם לצילום נופים וגם לצילום פריטי מאקרו קרובים במרחק של עד 14 ס"מ.

אדם מחליק לתיק שלו מצלמת Canon עם עדשת Canon RF 28mm F2.8 STM.

עם עדשת Canon RF 28mm F2.8 STM הסופר-קומפקטית קל להחליק את המצלמה בקלות ישירות לתיק מבלי שתכביד.

משקל וגודל עדשת המצלמה

לעתים ישנה חשיבות לגודל ולמשקל של העדשה, בהתאם לגורמים כגון מספר העדשות שכבר יש בערכת הצילום ומה מרגישים בנוח לשאת. למרות שמצלמות EOS R System יכולות לעבוד עם עדשות EF (עם מתאם תושבת, שמוסיף מעט למשקל), כדאי להעדיף עדשות RF – באופן כללי, עדשות RF הן קטנות וקלות יותר מעדשות EF. בנוסף, הן מספקות יתרונות טכניים רבים כמו תקשורת מהירה הרבה יותר בין המצלמה לעדשה.

עם זאת, אפילו בין העדשות אפשר למצוא כאלה שנראות קרובות מאוד במפרט אך שונות בגודל. ל-RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ול-RF 28mm F2.8 STM, למשל, יש אורכי מוקד דומים וכדאי ששתיהן יהיו בתיק: הן טובות לצילומי רחוב, לצילומי נסיעות ולצילומים יומיומיים. עם זאת, העדשה האחרונה מכונה עדשת 'פנקייק', כלומר היא קומפקטית מאוד – עם אורך של 24.7 מ"מ ומשקל של 120 גרם בלבד. אורך העדשה הראשונה הוא 63.1 מ"מ ומשקלה 270 גרם. אם הגודל והמשקל נמצאים בראש סדרי העדיפויות, עדשת 28 מ"מ היא אפשרות מעולה. עם זאת, עדשת ה-24 מ"מ מציעה צמצם מרבי רחב יותר ומאפשרת צילום מאקרו בהגדלה של פי 0.5. לכן, אם גמישות רבה יותר נמצאת בראש סדר העדיפויות, הגודל והמשקל הנוספים הם הפשרה.

בתצלום שצולם באמצעות עדשת Canon RF 14-35mm F4L IS USM, מים זורמים על סלעים מכוסי טחב.

עדשת RF 14-35mm F4L IS USM היא כיום העדשה הרחבה ביותר במגוון ה-RF מבית Canon. הצמצם המרבי f/4 נשאר קבוע לכל אורך טווח הזום, ולכן אין שינוי במהירות התריס או בערך ה-ISO בפעולת הזום. צולם במצלמת Canon EOS R5 עם עדשת Canon RF 14-35mm F4L IS USM ב-35 מ"מ, 1.3 שנ', f/10 ו-ISO 100.

אישה בשדה של עשב גבוה מצלמת את עצמה באמצעות Canon EOS R7 עם עדשת Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM שמוחזקת בזרוע מושטת.

ה-Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM מאפשרת טווח זום רחב מאוד מזווית רחבה לטלפוטו (אורך מוקד אפקטיבי של 29-240 מ"מ), ולכן היא מתאימה מאוד לצילומי נסיעות, חיות בר ואפילו מאקרו. היא מעולה גם לווידאו-בלוגים, במיוחד אם מנסים ללכוד את הסצנה מסביב. בנוסף, ה-IS עם 4.5 המצבים עוזר למזער את רעידות המצלמה.

בחירת עדשה

אם אתה צריך עזרה בבחירת כלי למציאת עדשות של Canon, שיתאים את ההמלצות למצלמה שלך, לזא'נר שאתה רוצה לצלם ולתכונות שהכי חשובות לך. אם אתה חושב על ז'אנר מסוים, עיין במדריכים שלנו לעדשות הטובות ביותר לצילום דיוקנאות, לצילום נוף, לצילום אקשן ולצילום חיות תוכל להיעזר בהם כדי להחליט.

מוכן לעשות את הצעד הבא ולקדם את הצילום שלך הלאה? הייעוץ שלנו יעזור לך לבחור עדשות חכמות ולהתחיל לצלם תמונות מהסוג שתמיד חלמת ליצור.

Amy Davies and Alex Summersby

מוצרים קשורים

מאמרים קשורים

העדשות הטובות ביותר לנוף

כל המידע הנדרש כדי לבחור עדשות פריים וזום חסכוניות.

ערכת הדיוקנאות הטובה ביותר למתחילים

מצלמות ועדשות לצילום דיוקנאות מכל סוג.

הערכה הבסיסית הטובה ביותר לצילום מאקרו

בחירת מצלמות, עדשות ואביזרים לצילומי מאקרו מפורטים.

כיצד להתחיל לצלם

רוצה להשתדרג מטלפון חכם למצלמה? במדריך הצילום שלנו למתחילים תמצא כל מה שצריך כדי להתחיל.