צילום מאקרו

בחירת הערכה הטובה ביותר כדי להתחיל להתנסות בצילום מאקרו

לצילום תמונות תקריב של חרקים או חיות מחמד, תינוקות או מאפים מסוגננים – הנה התכונות שכדאי לחפש במצלמה ובעדשה, והאביזרים הטובים ביותר למתחילים.
תמונת תקריב של שפירית נחה על גבעול דשא; צולמה באמצעות עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

בצילום של אובייקטים כמו התבנית הגיאומטרית בעין של חרק, רסיס טל על גבעול דשא או הריסים של תינוקך הפעוט, הדרך הטובה ביותר לתפוס את הפרטים הזעירים היא באמצעות צילום מאקרו.

אף שקל מאוד להישאב לתחום של צילום מאקרו וליהנות מחוויה מתגמלת, צילום מסוג זה כרוך גם באתגרים, כמו למשל איך מגיעים לעומק שדה מספיק כדי לקבל חדות מושלמת בכל חלקי האובייקט הזעיר.

רבות מהמצלמות והעדשות של Canon מצוידות בתכונות המשרתות את הצרכים הספציפיים של צילום מאקרו. כדי לסייע לך בבחירת הערכה המתאימה, בחרנו את התכונות שכדאי לחפש כאשר בוחרים את המצלמות והעדשות הטובות ביותר כדי להתחיל להתנסות בצילום מאקרו.

תקריב מפורט במיוחד של רסיסי טל על ורד אדום; צולם במצלמת Canon EOS R7 עם עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

צילום מאקרו הוא צילום תמונות תקריב של אובייקטים קטנים בהגדלה של 0.5x ומעלה. האובייקטים מגוונים – מצמחים וחרקים ועד מזון ואפילו חפצים ביתיים. אפשר לצלם תמונות מאקרו הן בתוך הבית והן בחוץ. צולם במצלמת Canon EOS R7 עם עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ב-1/2000 שנ', f/1.8 ו-ISO 200.

תכונות מצלמה לצילום מאקרו

זוג ידיים אוחזות במצלמת Canon EOS R10; במסך המצלמה מוצגות ההגדרות של תיחום מיקוד.

אחת התכונות במצלמת Canon EOS R10 היא תיחום מיקוד, פונקציה לצילום סדרת תמונות תוך הגדלה אוטומטית הדרגתית של אורך המוקד. אפשר למזג את התמונות בתוך המצלמה ולהפיק תמונה עם שילוב עומקים בחדות מושלמת מהחלק הקדמי ועד האחורי של התמונה.

תמונת תקריב של צלחת מזון ובה מבחר ירקות וביצים קשות; צולמה במצלמת Canon EOS R10.

בעזרת תיחום מיקוד ניתן לקבוע כמה תמונות תצלם המצלמה. כאשר עורמים את התמונות זו על זו מתקבלת תמונה חדה עם עומק שדה רחב יותר. צולם במצלמת Canon EOS R10 עם עדשת Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ב-35 מ"מ, 1/2000 שנ', f/5 ו-ISO 1600.

מיקוד מתקדם

בצילום מאקרו, המיקוד הוא עניין קריטי. מצלמות Canon EOS R System אידיאליות לצילום מאקרו, מכיוון שהן מציעות מגוון של תכונות עוצמתיות שיסייעו לך להגיע למיקוד מושלם בכל תמונה.

ככל שהאובייקט המצולם קרוב יותר, כך עומק השדה נעשה רדוד יותר, בכל מפתח צמצם נתון. אם אין תאורה מספקת, מצב נפוץ בצילום מקרוב, נדרש מפתח צמצם רחב יותר כדי לקלוט יותר אור, אשר מצמצם עוד יותר את עומק השדה. התוצאה היא שרק חלק זעיר מהתמונה יהיה ממוקד – מצב שאינו רצוי כאשר המטרה היא להבליט כל פרט ופרט.

כדי להתמודד עם הבעיה יש בכמה מצלמות מדגמי EOS R System, כמו למשל ה-EOS R10 וה-EOS R50, פונקציה הקרויה 'תיחום מיקוד'. כאשר תכונה זו מופעלת, המצלמה מצלמת מספר תמונות של אותו פריים, ומשנה באופן אוטומטי והדרגתי את נקודת המיקוד, כך שמתקבל מספר רב של 'פרוסות' דקות במיקוד חד. בהמשך ניתן למזג את התמונות הללו וליצור תמונה אחת שבה חלק גדול יותר של האובייקט ממוקד, הרבה מעבר למה שניתן להשיג בצילום יחיד. טכניקה זו קרויה ערימת מיקוד או שילוב עומקים ויש מספר דגמים שבהם ניתן לבצע אותה באופן אוטומטי, במצלמה עצמה. אפשר לעשות זאת גם באופן ידני, בעזרת כלים כמו Depth Compositing (שילוב עומקים) בתוכנת Digital Photo Professional (DPP) של Canon.

במצלמות EOS R50 קיים חידוש מתקדם עוד יותר: מצב Advanced A+‎. כאשר מצב זה מופעל, המצלמה מזהה באופן אוטומטי מתי נדרשת ערימת מיקוד, מצלמת את התמונות הנחוצות ומיישמת את שילוב העומקים במצלמה עצמה, כך שלא נדרשת שום פעולה מצד המשתמש.

גם מצלמות Canon ללא מראה מאפשרות לך שליטה מרבית במיקוד, אם תעדיף זאת. בכל המצלמות מדגמי EOS R System יש אפשרות לתצוגה של הבלטת מיקוד ידנית, שנעזרת בצבעים עזים כדי להדגיש את אזורי המיקוד בתמונה. במצלמות אלה ניתן גם להגדיל תמונה ב-Live View כדי לבדוק ידנית את המיקוד. בנוסף, במצלמות מסוימות כמו ה-EOS R10 וה-EOS R7 יש בגוף המצלמה מתגי AF/MF, המאפשרים מעבר מהיר למצב מיקוד ידני ובחירת נקודת מיקוד מדוייקת.

המצלמות הטובות ביותר הכוללות מיקוד מתקדם לתחילת ההתנסות בצילום מאקרו:

תקריב מפורט במיוחד של פרח צהוב, כאשר אפילו הפרטים הזעירים ביותר נראים חדים; צולם במצלמת Canon EOS R50.

חיישן APS-C המותקן במצלמות EOS R50 הופך אובייקטים קטנים לגדולים יותר בפריים בהשוואה לשימוש באותן עדשות במצלמה בפורמט מלא. המצלמה מציעה גם צילום רציף מהיר בקצב של עד 15fps באמצעות התריס האלקטרוני השקט, ניתן לצלם בה גם אובייקטים בתנועה, כמו למשל פרחים ברוח. צולם במצלמת Canon EOS R50 עם עדשת Canon RF‏ 35 מ"מ F1.8 MACRO IS STM‏, 1/125 לשנייה, f/8 ו-ISO 400.

תקריב מפורט במיוחד של מספר פרחים ורודים; צולמה במצלמת Canon EOS R50.

בזכות העיצוב הקומפקטי והקל שלה, מצלמת EOS R50 מושלמת לצילום מאקרו באחיזה ידנית. מצלמה זו מצוידת באותה תושבת לעדשת RF כמו כל המצלמות מסדרת EOS R System, כך שניתן להוסיף כל עדשת RF או RF-S, כולל מספר רב של עדשות מאקרו. צולם במצלמת Canon EOS R50 עם עדשת Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ב-1/250 שנ', f/2.8 ו-ISO 800.

גודל ורזולוציית החיישן

בחלק ממצלמות EOS R System קיים חיישן פורמט מלא, ובאחרות חיישן APS-C. בצילום מאקרו, לשני סוגי החיישנים יש יתרונות. חיישני APS-C קטנים יותר, לכן אובייקטים קטנים נראים גדולים יותר בפריים מאשר בשימוש בחיישן בפורמט מלא באותו אורך מוקד. בנוסף, חיישני APS-C לרוב מפיקים עומק שדה גדול יותר מאשר חיישני פורמט מלא. זוהי תכונה שבזכותה מצלמות APS-C דוגמת ה-EOS R10 וה-EOS R50 כל כך מתאימות לצילום מאקרו.

אך אם בכוונתך לצלם אובייקט קטן בתנועה ואתה זקוק למהירות תריס גבוהה יותר, בייחוד בתאורה חלשה שמחייבת שימוש בערך ISO גבוה, מצלמת פורמט מלא כמו ה-EOS R8 יכולה לסייע לך להפיק תמונות שבהן פחות 'רעשים'.

בין אם תבחר ב מצלמת APS-C או במצלמת פורמט מלא: מצלמה עם חיישן עתיר מגה-פיקסלים יכולה לסייע בצילום מאקרו. המשמעות של פיקסלים רבים יותר היא יותר פרטים בתמונה, כך שגם אם בסוף התהליך חותכים את התמונה כדי להגדיל אובייקט זעיר בפריים, היא תישאר חדה.

המצלמות הטובות ביותר הכוללות חיישני APS-C לתחילת ההתנסות בצילום מאקרו:

עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM מונחת ליד זר חרציות.

עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM מאפשרת מיקוד תוך התקרבות עד 14 ס"מ עם הגדלה של האובייקט המצולם ב-0.5x. הזווית הרחבה של עדשה זו מושלמת לדחיסת שפע של פרטים לפריים. במקביל, ייצוב התמונה האופטי המובנה יסייע למנוע טשטוש כתוצאה מרעד של המצלמה, אפילו כשמצלמים באחיזה ידנית.

תקריב מפורט במיוחד של חרצית; צולמה באמצעות עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

עדשת RF 24mm F1.8 MACRO IS STM מציעה מיקוד מהיר בעזרת מנוע צעד שקט, כך אין חשש, גם אם האובייקט זז – בכל מקרה תתקבל תמונה נקייה. צולם במצלמת Canon EOS R6 עם עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ב-1/4000 שנ', f/1.8 ו-ISO 100.

הגדלה

בצילום מאקרו, התכונה החשובה ביותר של עדשה היא ההגדלה. כאשר ההגדלה של עדשה היא 0.5x (או 1:2), התמונה בחיישן היא בחצי מגודלה בפועל. כאשר ההגדלה של עדשה היא 1.0x (או 1:1), התמונה בחיישן היא בגודלה האמיתי. במצב כזה נחשפים פרטים ברמה גבוהה, בייחוד כאשר מציגים את התמונה במסך גדול יותר או מדפיסים אותה.

כדי להגיע להגדלה שכזאת, עדשות מאקרו צריכות להיות בעלות מרחק מיקוד מינימלי וקטן, כלומר עליהן להיות מסוגלות להתמקד גם כאשר האובייקט קרוב ביותר. בין הדוגמאות נמנות עדשת Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, עם מרחק מיקוד מינימלי של 14 ס"מ וה-RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, עם מרחק מיקוד מינימלי של 17 ס"מ. לשתי העדשות האלה הגדלה של 0.5x עם מהירות צמצם מרבית גבוהה המאפשרת לשפע של אור להיכנס, ובשתיהן יש ייצוב תמונה (IS) שמסייע למנוע תמונות מטושטשות כאשר מצלמים במהירויות תריס נמוכות יותר תוך אחיזה ידנית במצלמה.

עדשות מאקרו בסיסיות למתחילים – הטובות ביותר עם הגדלה של 0.5x ומרחק מיקוד מינימלי קטן:

תמונת תקריב של פרח ורוד; צולמה באמצעות עדשת Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

עדשת RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM אינה עדשה למאקרו בלבד, אך היא מציעה הגדלה מרבית של 0.28x ופונקציית זום חזקה, שתסייע לך למקד בלי להפריע את שלוות האובייקט, ולצלם ממרחק אפילו את הפרטים הזעירים ביותר. צולם במצלמת Canon EOS R50 עם עדשת Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STMב-1/320 שנ', f/7.1 ו-ISO 100.

תמונה של כרובית אלמוגים בתקריב מפורט במיוחד; צולמה באמצעות עדשת Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

עדשה נוספת המציעה טווח זום רחב היא ה-RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. לעדשה זו הגדלה מרבית של 0.59x במצב מיקוד ידני, המאפשר לצלם תמונות תקריב של אובייקטים בפירוט מרהיב. צולם במצלמת Canon EOS R10 עם עדשת Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ב-35 מ"מ, 1/200 שנ', f/10 ו-ISO 400.

אורך מוקד

התקרבות לאובייקט עם עדשה בעלת מרחק מיקוד קטן אולי נראית כדבר מובן מאליו, אך גם עדשות טלפוטו מציעות יתרונות משמעותיים. היכולת לצלם ממרחק קצת יותר גדול מגדילה את הסיכוי שלא תניס את האובייקט או תטיל עליו צל לא רצוי. עדשות טלפוטו לצילום מאקרו, כמו ה-Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, מציעות הגדלה של 0.5x ומאפשרות לצלם ממרחק גדול יותר בלי לוותר על תמונה שבה האובייקט ממלא את הפריים. עדשה זו כוללת ייצוב תמונה אופטי, בדיוק כמו חברותיה רחבות-הזווית, כדי לאפשר תמונות חדות גם במהירויות תריס נמוכות יותר.

אפשר להשתמש גם בעדשת טלפוטו זום כמו ה-Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM או ה-RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. אמנם לא מדובר ממש בעדשות מאקרו (0.5x), אך אורכי המוקד המרביים שלהן בטלפוטו יאפשרו לך לצלם תמונות תקריב של אובייקטים ולמלא את הפריים גם ממרחק.

עדשות טלפוטו וזום טלפוטו הטובות ביותר לתחילת ההתנסות בצילום מאקרו:

תמונת מסך מתוך סרטון וידאו המסביר את הנושא של תמונות מאקרו עם מיקוד במרכז. בתמונת המסך נראית יד של משתמש כשהיא מכווננת עדשה של Canon סמוך לדגם זעיר של דמות אדם.

מאקרו עם מיקוד במרכז

עדשות Canon RF מסוימות, וביניהן ה-RF 24-105mm F4-7.1 IS STM וה-RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, כוללות גם אפשרות של מאקרו עם מיקוד במרכז. עדשות אלה אמנם לא מגיעות להגדלת מאקרו בעזרת מיקוד אוטומטי, אך מרחק המיקוד המינימלי שלהן הרבה יותר קטן כאשר משתמשים במיקוד ידני, כלומר הן מסוגלות להתמקד במרחק הרבה יותר קטן מהאובייקט ולהגיע להגדלת מאקרו של 0.5x לפחות.

למתחילים – העדשות הטובות ביותר עם יכולות מאקרו עם מיקוד במרכז:

רוצה להשתכלל עוד יותר?

אם התאהבת בצילום מאקרו אולי תהיה מוכן להוציא יותר על עדשות ברמה מקצועית, וליהנות מהגדלה משופרת, איכות אופטית משופרת או אורך מוקד גדול יותר, כדי לצלם תמונות שבהן האובייקט ממלא את הפריים כולו למרות שאינך יכול להתקרב אליו מאוד. אתה מוזמן לעיין במדריך שלנו בנושא עדשות מקצועיות לצילום מאקרו (זמין בשפות נבחרות).

אביזרים לצילום מאקרו

שלוש תצוגות של אפליקציית Canon Camera Connect בטלפון חכם, כאשר היא משמשת למיקוד ידני בעוקץ של תפוח עץ ירוק בתקריב.

אפליקציית Canon Camera Connect מאפשרת להתאים את הגדרות המצלמה ולהפעיל את התריס דרך הטלפון החכם. עם עדשות מתאימות אפשר אפילו לעבור למיקוד ידני ולשלוט בו בלי לגעת במצלמה כלל, ובכך להבטיח תמונות תקריב חדות.

אפליקציית Canon Camera Connect מאפשרת לשלוט במצלמה מרחוק. בעזרת Live View במסך הטלפון החכם תוכל לבדוק ולכוונן מיקוד או לשלוט בחשיפה ולהפעיל את התריס מרחוק – כל אלה מסייעים למנוע רעד במצלמה ולהבטיח שלא תבהיל את האובייקט.

בעזרת חצובה תוכל לשמור על יציבות המצלמה כאשר תידרש למהירות תריס איטית יותר, אם כי חצובה עשויה למנוע ממך להתקרב מאוד לאובייקט. תוכל כן להתקרב בעזרת ידית חצובה HG-100TBR של Canon : זהו אביזר קטן ורב-תכליתי שימנע רעד של המצלמה. יש לו גם שלט רחוק. אפשר גם להכין כרית מיוחדת ולהניח עליה את העדשה כדי לייצב את התמונה או כדי לרפד את המצלמה כשמצלמים קרוב מאוד לקרקע.

טבעות הארכה נכנסות בין עדשה מתאימה לבין גוף המצלמה ומגבירות את ההגדלה של העדשה, ללא עיוות וללא פגיעה באיכות התמונה.

בצילום מאקרו עלולות להתעורר בעיות תאורה, אך היכולת להשתמש במבזק חיצוני, כמו ה-Canon Speedlite EL-100 יחד עם משדר Speedlite ST-E10 אלחוטי יאפשר לך תאורה מדויקת וכיוונית יותר של האובייקט. לצלמי מאקרו מושבעים, מבזק Canon Macro Ring Lite MR-14EX II מתחבר לחלק הקדמי של עדשות מתאימות ומאיר את האובייקט באופן מלא ונשלט בצילום מקרוב.

הנה התכונות שכדאי לחפש כאשר רוכשים ערכה לצילום מאקרו. אל דעגה גם אם לא השגת את כולן – תוכל להגיע לתמונות תקריב יפהפיות. המרכיב החשוב ביותר הוא היצירתיות שלך!



נכתב על ידי פיטר וולינסקי

מוצרים קשורים

מאמרים קשורים