עקרונות צילום בסיסיים

טיפים וטכניקות לפאנינג טוב יותר במצלמה

לשלוט בשיטת פאנינג בצילום ובהעברת תחושה של תנועה בתמונות שלך.
אדם רוכב על אופנוע שטח סביב מסלול, כשהוא מרכין את האופנוע למסלול, צולם באמצעות פאנינג של המצלמה. © ריצ'רד וולש

החל בהקפאת אובייקטים הנעים במהירות גבוהה כנגד רקע דרמטי ועד להוספה של תחושת תנועה לאובייקטים הנעים באטיות, השימוש בטכניקה של פאנינג בצילום יכולה להוסיף תנועה ודרמה לתמונות שתצלם.

ניתן להשתמש בטכניקה של פאנינג כדי להוסיף מרכיב לתמונות בכל מצלמה. וגם לא צריך לצלם אובייקטים הנעים במהירות גבוהה. ניתן להשתמש בפאנינג כדי להוסיף תחושת תנועה לאובייקטים הנעים במהירות נמוכה יחסית, משום שטשטוש תנועה יכול לגרום להם להיראות כאילו הם נעים במהירות גבוהה בהרבה ממהירותם האמיתית.

1. מה זה פאנינג בצילום?

A skier speeding down a snowy mountain.

פאנינג (מצלמה עוקבת) היא טכניקה יצירתית שיכולה להעביר תחושה אמיתית של תנועה בתמונות אקשן. אם משתמשים במהירות תריס גבוהה כדי להקפיא אובייקט הנמצא בתנועה מהירה, התמונה עלולה להחמיץ חלק מהדרמה שהתרחשה באותו רגע, מכיוון שהאובייקט ייראה כמו פסל. אבל אם משתמשים במהירות תריס נמוכה ומזיזים את (או מבצעים עקיבה עם) המצלמה באותה מהירות שבה נע האובייקט, ניתן לגרום לאובייקט הנע להיראות חד בתמונה בעוד הרקע וכל האובייקטים הסטטיים מקבלים מראה של טשטוש חלק.

בנוסף להוספת תחושה של מהירות, פאנינג יכולה לעזור בצילום תמונה חדה של אובייקט נע ולמקד את תשומת ליבו של הצופה בו, או פשוט להסתיר רקע לא יפה. תהא הכוונה אשר תהא, פאנינג של המצלמה הוא מיומנות נהדרת שכדאי לרכוש, והסוד לקבלת פאנינג מרשים הוא ניסיון. פאנינג מחייב שליטה טובה במצלמה, לכן אין תחליף לניסיון.

בענפי ספורט מסלול מכל הסוגים ישנם אובייקטים טובים לתרגול פאנינג, משום שמקבלים ניסיונות רבים להשחזת המיומנות כאשר האצנים, הסוסים, אופנועי השטח או מכוניות המירוץ חולפים על פניך בכל הקפה. בבית, ילדים או חיות מחמד המשחקים בגינה מספקים הזדמנויות מושלמות לצילום אובייקטים בתנועה.

2. הגדרות לצילום פאנינג

אייל רץ בשדה כשהרקע מטושטש עקב פאנינג של המצלמה.

באמצעות שילוב של מהירות תריס עם תנועת מניפה של המצלמה שעוקבת אחר האובייקט, תוכל להשתמש בפאנינג ב צילומי טבע כדי לצלם תמונות חדשות של בעלי חיים בתנועה, וכך להעביר תחושה של תנועה בתמונות. צולם במצלמת Canon EOS 350D (שהוחלפה כעת על ידי EOS 850D) במהירות 1/50 שנ', f/20 ו-ISO100.

עבור למצב עדיפות תריס (Tv) או למצב ידני (M) מלא ובחר במהירות התריס.

המהירות המושלמת תלויה בכמה גורמים: באיזו מהירות נע האובייקט, המרחק בינך לבין האובייקט, העדשות שבשימוש, ומהי רמת אפקט הטשטוש שברצונך להשיג. התחל במהירות תריס של כ-1/60 שנ' והקטן אותה ככל שאתה מרגיש נוח בתנועה. נסה מהירות של 1/30 שנ' ומטה לקבלת טשטוש רב יותר, 1/125 שנ' לטשטוש מועט. הקפד לכבות את מייצב התמונה - אלא אם אתה מצלם כשהעדשה ב מצב 2 IS – אם זה המצב, השתמש בו. במצב זה, מערכת מייצב התמונה תבצע תיקון של טלטול אנכי אך לא של התנועה האופקית של המצלמה כשאתה עוקב אחר התנועה.

אובייקטים מסוימים עשויים לחייב מהירות תריס גבוהה יותר כדי למנוע את הפיכתם לטשטוש מוחלט. לדוגמה, מכונית מירוץ ככל הנראה תחייב מהירות תריס גבוהה מאשר רוכב אופניים. עדיין ניתן ללכוד טשטוש רב באמצעות מהירות תריס של 1/200 או 1/400 שנ' אם האובייקט נע במהירות ואתה מצליח לעקוב אחריו במהלך התנועה.

אם אתה מצלם במצב 'ידני', עליך להגדיר את הצמצם כך שתקבל חשיפה טובה יותר. במצב של עדיפות תריס (Tv), המצלמה תדאג להיבט זה עבורך.

קבע את המצב 'נסיעה' ל'רציף'. בנוסף לשיפור הסיכוי לצילום רגע חשוב, כך גם ימוזער נענוע המצלמה עקב הלחיצה על לחצן הצמצם.

3. פאנינג ומיקוד תמונות הפאנינג

אישה באמצע קפיצה במהלך ריצת משוכות לאורך מסלול, מצולמת באמצעות פאנינג של המצלמה.

ספורט הוא נושא מושלם לתרגול טכניקות של צילום פאנינג, בין שהאובייקט רץ על המסלול או נוהג סביבו. צולם במצלמת Canon EOS-1D X Mark II (שהוחלפה כעת על ידי Canon EOS-1D X Mark III) עם עדשת Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM במהירות 1/30 שנ', f/8 ו-ISO640. © ג'יימי דה דייגו

רוכב אופניים ברחובות העיר עם מבנה לבנים והולך רגל ברקע כשהם מטושטשים עקב פאנינג של המצלמה.

לימוד אופן השימוש בטכניקת פאנינג יכול להוביל לתוצאות מרהיבות אפילו בסביבות יומיומיות, כשאובייקט חד נראה נע במהירות. צולם במצלמה Canon PowerShot G1 X Mark III במהירות 15 מ"מ, 1/20 שנ', f/10 ו-ISO125.

הרקע לצילום צריך להיות מטושטש, לכן פרטיו יהיו פחות חשובים בתמונה. אך הצבעים הכוללים יהוו חלק חשוב מהתמונה משום שהם יהוו את מסגרת האובייקט. אם אפשר, חפש רקע שיהווה ניגוד לאובייקט כדי לעזור בהבלטתו, וכזה שיתאים לצילום כמשיחות חלקות. ביצוע מספר ניסיונות כשהאובייקט אינו במקומו יבהירו במהרה האם הפוטנציאל קיים. קווים אופקיים, כמו גדר או שולי הדרך, יוסיפו מבנה ויעניקו תחושה טובה יותר של מהירות. אם אתה מצלם בתנאי תאורה חלשה, אורות רקע מטושטשים יכולים להוסיף דרמה אמתית לתמונות.

כדי למנוע מהמצלמה להתמקד מחדש כשאתה מבצע פאניניג, השתמש במיקוד האוטומטי של המצלמה במצב AI Servo AF כדי לעקוב אחר האובייקט - בהתאם למרחקך מהתנועה, יתכן שיידרשו כמה ניסיונות כדי לקבוע האם מיקוד אוטומטי של נקודה יחידה או מיקוד אוטומטי של אזור יובילו לתוצאות טובות יותר.

4. שפר את טכניקת הפאנינג שלך

כלי רכב קטן שנוסע בכביש, חולף על בניינים מטושטשים עקב פאנינג של המצלמה.

טכניקת פאנינג של המצלמה תעזור לך לצלם את אווירת העיר ההומה ותעניק תחושה מלאת חיים של אנשים או מכוניות שנעים במהירות. צולם במצלמה Canon PowerShot G9 X Mark II במהירות 1/15 שנ', f/7.1 ו-ISO125.

כלב חום רץ בשדה, כשהרקע מטושטש עקב פאנינג של המצלמה.

פאנינג היא דרך נהדרת ללכידת תנועה תוך שמירה על כל ההתלהבות שבאקשן, וניתן להשתמש בה כדי לצלם ילדים משחקים כדורגל בגינה או את חיית המחמד שלך רצה בפארק. קרא עוד טיפים לצילום תנועה. צולם במצלמת Canon EOS 7D (שהוחלפה כעת על ידי Canon EOS 7D Mark II ) במהירות 1/160 שנ', f/5.6 ו-ISO160. ‎© הוי לינג מאק

  1. פנה אל הרקע הנבחר ועמוד כשרגליך פסוקות ברוחב הכתפיים כדי לשמור על היציבות. רק חלקו העליון של הגוף צריך לנוע במהלך הפאנינג, לכן יש לסובב את המתניים כדי לעקוב אחר התנועה.
  2. השתמש בצילום רציף, לחץ היטב על לחצן התריס לפני שהאובייקט מגיע לנקודת המטרה, והמשך לצלם עד שהאובייקט עבר אותה.
  3. באמצעות בתנועה אחידה, עקוב אחר האובייקט - אבל לא רק כשאתה מצלם. עקוב אחריו לפני הצילום, במהלכו ולאחריו, תוך שמירת המצלמה ועצמך יציבים ככל שניתן ומזעור התנועה האנכית וההטיה. יתכן שתגלה כי קל יותר לבצע זאת באמצעות העינית (אם קיימת במצלמה שלך) מאשר באמצעות מסך ה-LCD.

פאנינג מחייב ניסיון, לכן אל תדאג אם התמונות הראשונות שלך אינן טובות במיוחד. אפשר ללמוד על ידי צילום תמונות רבות ובירור מדוע חלקן היו טובות יותר מאחרות. האם זוהי מהירות תריס שגויה, לדוגמה, או האם האובייקט מטושטש מדי? לאחר מכן, יישם את מה למדת בתמונות הבאות.

כמובן, אם האובייקט נמצא במיקוד מושלם והרקע מופיע בטשטוש משיי חלק, סימן שעשית עבודה טובה. אבל פאנינג זה כיף אמיתי, ורוב הסיכויים שתרצה להמשיך ולהתנסות!

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

לאחר שתשלוט בטכניקה של פאנינג באור יום, תוכל לנסות ולהיות יצירתי בלילה ולהציג שובלי אור בצילום הפאנינג.


נכתב על ידי מרקוס הוקינס

מוצרים קשורים

מאמרים קשורים

  • צילום תנועה

    לכידת תנועה בצילום

    גלה איך ללכוד תנועה ולהוסיף תחושה של תנועה לתמונות שלך.

  • יסודות הצילום

    טיפים בנושא מהירות התריס

    שולטים במהירות התריס עם המדריך הידידותי שלנו למתחילים ונהנים מצילומי תנועה טובים יותר.

  • צילום תנועה

    העדשות הטובות ביותר לצילומי פעולה

    המדריך שלנו לעדשות הטובות ביותר לצילומי פעולה.

  • צילומי חוץ

    טיפים וטריקים לצילום בחופשת החורף

    צלם הספורט ריצ'ארד ואלש משתף כמה טיפים של מומחה לשיפור הצילום בחורף – מבחירת המצלמה ועד להגדרות הנכונות.