A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

צילום אוכל

יצירות אמנות מעוררות תיאבון: האמנות של צילום המזון

בשנים האחרונות חווה צילום המזון תחייה מחודשת, בין היתר הודות לרשת ה-Instagram. אך כל מי שניסה לצלם את ארוחת הצהריים שלו, יאמר לכם שלא תמיד זה פשוט כמו שזה נראה. צלמת המזון לינדה לומלינו שולטת ברזי צילום המזון – הצילומים המיוחדים שלה, שמחד מאופיינים בקסם אגדות מסתורי ומאידך מתובלים באווירה מלנכולית מעט, משכו יותר מ-750 אלף עוקבים לחשבון ה-Instagram שלה.

"גיליתי את התשוקה לאפייה לפני כ-11 שנים", נזכרת לינדה, שלמדה צילום עוד בימי בית הספר. "עוגיות קאפקייקס היו אז באופנה, אז התחלתי לצלם אותן ולהעלות אותן ל-Facebook. אנשים אהבו את הצילומים שלי, אז חשבתי שאולי כדאי לי לפתוח בלוג. זה מה שקרה, והודות לבלוג בשם Call Me Cupcake, נכנסו צילומיה מעוררי התיאבון של לינדה ללא פחות מארבעה ספרים שתורגמו למספר שפות.

לינדה חולקת איתנו כמה מהסודות שלה להצלחה מתוקה...

1. הפיקו את המקסימום מהתאורה הטבעית

תאורה טבעית תדגיש את גבעות הגלידה הוורודה הרכה, בעוד שהרקע הכהה יותר יצור אווירה מחוספסת יותר. לינדה מייעצת לשחק עם האור כדי ליצור סוגים שונים של אווירה.

אם יש לכם אפשרות, השימוש במבזקי ה-Speedlite של Canon בסטודיו יעניק לכם שליטה מלאה בכל מאפייני התאורה. במקום זאת, תוכלו להשתמש בתאורה טבעית, שאמנם קשה יותר לשליטה אך היא תחמיא לנושא שלכם אם תשתמשו בה נכון. "התנסו באור באזור מגוריכם", מציעה לינדה. "גודל החלון, המפנה שלו, השעה במהלך היום ומזג האוויר, כולם עשויים להשפיע על איכות האור" היא אומרת. "חלונות צפוניים הם לרוב הנוחים ביותר לעבודה – האור משתנה פחות במהלך היום ולעולם לא תיאלצו לצלם באור שמש מלא".

עבור לינדה, יום מעונן שאינו חשוך מדי מספק תנאים אידאליים, הנוהגת לצלם בתאורת צד בסטודיו שלה הפונה לכיוון מערב בשעות שלפני הצהריים, ובמטבח שלה הפונה מזרחה בשעות אחר הצהריים המאוחרות ובערב. כדי להשיג את המראה ה'מלנכולי' האופייני שלה, היא נוהגת לכסות את החלון בזוג וילונות כהים.

"בעזרת ניסוי וטעייה אפשר לעבוד עם כל חלון, אך אם אתם גרים בארץ שבה השמש מאירה רוב הזמן ויש לכם רק חלון דרומי, זה עשוי להיות אתגר רציני יותר" היא אומרת. "במקרים כאלה תוכלו אולי להשתמש בווילון לבן דק כדי לרכך את האור".

2. הוסיפו לקומפוזיציה שלכם צבעים ומרקמים

הוספת אביזרים בגוון דומה והוספת צבעים משלימים תעזור לחבר את התמונה.

אחת הדרכים ליצירת אמירה מקורית משלכם היא באמצעות קומפוזיציה, הטריק של לינדה הוא להתמקד באלמנט הצבע. "לרוב אני משתמשת בשניים או שלושה צבעים בכל צילום", היא מסבירה. היא משתמשת בגוונים שונים של אותו צבע ומוסיפה צבעים משלימים – כלומר צבעים הנמצאים משני צדיו הנדיים של גלגל הצבעים – כדי ליצור ניגודיות חזותית. "כאשר אני מעצבת עוגה עם ציפוי בגוון סגול לדוגמה, אנסה להוסיף גם משהו צהוב או צהוב-ירוק לתוך התמונה. כתום וכחול-ירקרק הוא שילוב נוסף שאני אוהבת – הוא ממש גורם לתמונה לבלוט!

בנוסף לצבע, לינדה ממליצה להתנסות גם עם מרקמים שונים להוספת עניין. "אם אני מצלמת עוגה שעליה יש המון מרקמים או ציפוי עם דוגמאות, ייתכן שאבחר ברקע חלק, כדי לכוון את תשומת הלב אל העוגה. במקרים אחרים, ייתכן שארצה להעניק לכל חלקי התמונה מרקם חלק או שאכלול סוגים רבים של מרקמים – זה יכול להיות משהו פשוט, כמו מטפחת עשויה פשתן".

3. צרו תחושת עומק

מאמרים קשורים
A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

צילום מזון

העדשות הטובות ביותר לצילום מזון

מבחר עדשות מומלצות של Canon שאיתן תוכל לצלם תמונות מזון מעוררות תיאבון.

A father and son flick through the pages of a homemade recipe book.

טיפים להדפסה

למדו כיצד להדפיס ספר מתכונים משלכם

נטשה אליפור פרידני חולקת איתנו כמה טיפים מעולים לצילום מזון ומסבירה כיצד להדפיס תצלומים שפשוט בא לאכול.

Becoming a food influencer

צילום מזון

הפוך למשפיען בתחום האוכל

טיפים לצילום אוכל ממשפיענית האינסטגרם ושגרירת Canon יסמין אלבטול.

אביזרים הממוקמים מאחורי הנושא יעזרו ליצור תחושת עומק, בעוד שאבקת הסוכר המסוננת בתנועה קפואה תהפוך את התמונה לדינמית יותר.

בנוסף לצבע ומרקם, לינדה מציעה להשתעשע עם פרטים שונים כדי להחיות קומפוזיציה קודרת וכדי להוסיף תחושת קנה מידה ועומק. "חפצים לא ממוקדים ברקע הקדמי והאחורי הם דוגמה טובה לכך", היא אומרת. "אני עשויה להציב אגרטל פרחים מאחורי המזון ולאחר מכן לפזר מסביבו מרכיבים של המתכון במספרים אי-זוגיים, כמו למשל קמח, אוכמניות ועלים".

כדי להשיג דיוק נוסף, לינדה ממליצה לצלמים מתחילים להשתמש במסך מגע בעל זווית משתנה, אם המצלמה שלכם מצוידת בו. "מצלמות כמו Canon EOS 850D ו-Canon EOS 250D, המצוידות במסכי מגע בעלי זווית משתנה, מהוות כלים אידאליים לצילומי מזון. מסכי מגע שימושיים במיוחד כאשר מצלמים מלמעלה למטה – אם המצלמה גבוהה מדי, אפשר פשוט להטות את מסך המגע ולבחור באמצעותו היכן בקומפוזיציה רוצים להתמקד. הדבר נכון גם לצילומים מזווית נמוכה מאד – לא חייבים לשכב על הרצפה, אפשר פשוט להטות את המסך".

4. השתמשו באביזרים ורקעים כדי לבנות את הסיפור שלכם

העלווה, הפרחים, האביזרים שנבחרו בקפידה ופלטת הצבעים המאופקת, כולם עובדים יחד כדי ליצור את האידיליה הכפרית החלומית הזו.

מי שראה את העבודות של לינדה יכול להעיד על אהבתה של הצלמת הסקנדינבית לאביזרים. אלה חיוניים להוספת מרקמים וצבעים נוספים, הם גם מסייעים ליצור את האווירה הכללית בתמונה. "יש לי המון אביזרים", היא מתוודה. "ברובם אלה פריטים ישנים שמצאתי בחנויות יד-שנייה ועתיקות – הם מסייעים לי לספר את הסיפור. אם אני רוצה ליצור מראה כפרי ומלנכולי, אביזרים עתיקים יכולים לעזור. אם אני מעוניינת במראה מואר ומודרני, אבחר אביזרים בעלי קווים נקיים יותר, שכוללים פחות מרקמים וצבע".

מחסן הרקעים של לינדה גדול לפחות כמו אוסף האביזרים שלה, הוא כולל סוגים שונים ומשונים של חומרים, כגון טפטים, ניירות עטיפה, וילונות פשתן, ארגזי עץ, דלתות ישנות וכיסאות ואפילו מזוודות מפעם. "זה לא חייב להיות תמיד שולחן עץ", היא אומרת. "אפשר ליצור רקעים מכל דבר. למשל, אפשר לצבוע כמה פיסות עץ. אפשר לצבוע כל צד בצבע אחר ולצבוע מחדש כאשר רוצים לשנות את המראה".

5. התנסו במספר סוגי עדשות כדי לדייק את הסגנון שלכם

בחר את העדשה שלך בהתאם לקומפוזיציה של התמונה.

על פי רוב, לינדה מלבישה על ה-Canon EOS 5D Mark II שלה (שכעת הוחלפה על ידי Canon EOS 5D Mark IV) באחת מתוך ארבעת העדשות המועדפות עליה – Canon EF 50mm f/1.2L USM, ‏Canon EF 85mm f/1.2L II USM, ‏Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM ו-Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. בחירת העדשה תלויה בסיפור שהיא רוצה ליצור.

""אם אתם צלמים מתחילים, ה-Canon EF 50mm f/1.8 STM היא עדשה נפלאה להתחיל בה", היא אומרת. "היא לא יקרה, והעובדה שאפשר לצלם במספרי צמצם נמוכים ומפתח רחב, מועילה מאד במצבים שבהם התאורה חלשה. זה מאד חשוב אם אתם חיים בארץ שבה החורפים ארוכים וקודרים. חוץ מזה, יש לה אורך מוקד אידאלי המאפשר ללכוד את כל הקומפוזיציה מבלי להתקרב יותר מדי. חלופה טובה אחרת עשויה להיות עדשת Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM – היא דומה מאד לעדשת המאקרו שלי ומצטיינת בחדות נפלאה".

אם רוצים לצלם מרחוק, לינדה ממליצה להשתמש בעדשה עם זווית רחבה יותר. "כדי לצלם את השולחן בשלמותו, כדאי לבחור בעדשה כמו Canon EF-S 35mm f/2.8 IS Macro STM, זו הבחירה שלי גם עבור צילומים מלמעלה למטה". זיכרו שאם אתם משתמשים במצלמה עם חיישן APS-C או חיישן חיתוך כמו Canon EOS 850D, הרי שעדשת 35 מ"מ עם פקטור חיתוך של 1.6x תעניק זווית ראייה זהה לזו של עדשת 50 מ"מ על מצלמת Full-Frame.

6. צלמו מכמה זוויות שונות

לינדה בוחרת את זווית הצילום שלה בהתאם למה שהיא רוצה להדגיש באוכל. בתמונה זו הייתה זו דוגמת המעוינים הדקורטיבית בחלק העליון של העוגה, כך שהתאימה זווית מלמעלה למטה.

רוב האנשים מקשרים צילומי מזון לסוג התמונות המופיעות ב-Instagram, כלומר כאלה המצולמות מלמעלה למטה. לינדה מציעה לנסות גם זוויות אחרות. "הזווית שבה אני מצלמת תלויה במה שאני מנסה להדגיש. יש להניח שעבור עוגת שכבות גבוהה הניצבת על מעמד אבחר בזווית צדית ואצלם תמונות מלמעלה למטה של פרוסות עוגה על צלחות".

היות שרוב צילומיה של לינדה מופיעים בבלוג שלה, היא אומרת שכמות לא פחות חשובה מהאיכות. "אני מעלה הרבה תמונות, כך שאני משתדלת לצלם מזוויות שונות כדי ליצור גיוון וליצור זרימה טובה יותר של התוכן".

7. העדיפו צמצם פתוח ומספר ISO נמוך

תת חשיפה של התמונה גורמת לאביזרים שמסביב להיראות כהים יותר ונותנת לתמונה תחושה של אווירה מכונסת וסתווית.

כדי ליצור את הסגנון הקסום המייחד אותה, לינדה מצלמת בדרך כלל עם צמצם פתוח ו-ISO נמוך. "אני נוטה להשתמש בצמצם שבין f/1.8 ל-f/3.2 ועולה למספרים גבוהים יותר רק לעתים נדירות", היא אומרת. "הפעמים היחידות שבהם אעדיף להשתמש בצמצם סגור יותר יהיו צילומים מלמעלה למטה הכוללים פריטים רבים בגבהים שונים שאת כולם ארצה לשמור בפוקוס. בכל מקרה, רק לעתים רחוקות אשתמש בצמצם סגור יותר מ-f/5".

"אני גם ממליצה להשתמש ב-ISO נמוך מבלי להוריד את מהירות התריס יותר מדי. אני מנסה להישאר באזור ה-1/125 שנ' אם אני מצלמת ללא חצובה, אבל אם כן משתמשים בחצובה ומצלמים נושא שלא זז, אפשר לרדת גם מתחת לזה". טווח ה-ISO הזמין תלוי בדגם המצלמה, אך בחירה ב-ISO הנמוך ביותר האפשרי, היא הרגל טוב. מספרי ISO נמוכים פירושם גרעיניות מופחתת, זה חשוב במיוחד אם מתכננים להגדיל את הצילומים.

הצילומים המלנכוליים יותר של לינדה הם מה שנקרא צילומי "low-key", כלומר חשיפת הנושא נכונה אך הרקע והחפצים שמסביבו כהים יותר ונמצאים בתת-חשיפה. לינדה עורכת את הצילומים שלה כדי להגיע לאסתטיקה הרצויה, אך לדבריה מי שנמצא בתחילת דרכו אינו זקוק לתוכנות יקרות. התוכנה Digital Photo Professional של Canon מוצעת חינם לכל בעלי מצלמות Canon ויש גם אינספור יישומוני עריכה חינמיים לטלפונים חכמים. הפיקו את המיטב מקישוריות ה-Wi-Fi של המצלמה והעבירו תמונות אל הטלפון או אל המחשב באמצעות image.canon כדי שתוכלו לערוך ולשתף אותן כאוות נפשכם.



נכתב על ידי נטלי דנטון

מוצרים קשורים

מאמרים קשורים

ידיעון Get Inspired (לקבל השראה) הוא המקור הראשי שלך לעצות שימושיות בנושא צילום, מדריכים לקונה וראיונות מלאי תובנות – כל הדרוש לך כדי לאתר את המצלמה או המדפסת המתאימות ביותר בשבילך ולממש את הרעיון היצירתי הבא שיעלה במוחך.

חזרה לכל הטכניקות והטיפים